Pierwsze flopy ukarane

Autor: Paweł Panasiuk

Jak wiadomo, NBA, od tego sezonu, wprowadziła „Anti-Flopping rule”. Dziś mamy pierwsze „ofiary”. Są nimi J.J. Barea z Minnesoty Timberwolves oraz Donald Sloan z Cleveland Cavaliers. Dzięki NBA.com będziemy mogli śledzić dokonania wszystkich flopperów.

Barea przeszedł do historii jako pierwszy winny, aktorsko zareagował w meczu z Sacramento, 2 listopada, w 4 kwarcie.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NcHt1hrYe_I&w=585]

Sloan dołączył do J.J. niewiele później, tego samego dnia, w meczu z Chicago, również w 4 kwarcie, lądując na parkiecie po artystycznym piruecie.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=L_r4JcYXAp0&w=585]

NBA nie zamierza owijać w bawełnę i będzie pokazywać materiał wideo ze wszystkich podejrzanych zagrań.

Przypomnę kwoty, które przyjdzie zapłacić za przesadne symulowanie:

1. Pierwszy flop karany jest tylko ostrzeżeniem.

2. Drugi kosztuje już $5,000.

3. Trzeci $10,000.

4. Czwarty $15,000.

5. Piąty $30,000.

Muszę przyznać, przy pierwszym meczu Cavaliers, łapałem się za głowę i pytałem na twitterze, kto zrzuci się na wszystkie flopy Varejao w pierwszej kwarcie!

Za szóste i kolejne przewinienia każdy gracz będzie odpowiednio karany przez ligę. Może to być wysoka grzywna bądź nawet zawieszenie na mecz.

Jeśli chodzi o J.J., to już w pierwszym meczu pokazał „na co go stać” i zwrócił uwagę komentatorów. Sloan poczekał z tym do drugiego meczu.

Wprowadzenie kar za symulowanie spotkało się z pozytywną reakcją fanów, którzy mieli dość tego typu zagrań. Jednak wśród graczy, a także niektórych właścicieli drużyn (Mark Cuban) wzbudziło mieszane uczucia.

Ciekawi mnie jak dokładne będą wyjaśnienia każdego przypadku i jak szybko winny będzie musiał zapłacić karę. Co do wspomnianych przeze mnie wcześniej flopów, NBA wypuściła oświadczenie:

Player committed a physical act that was a flop under the League’s rule on Flopping.

Jak myślicie, Anti-Flopping Rule wejdzie na stałe do NBA czy to tylko kaprys Sterna, który zostanie usunięty już w następnym sezonie?

6 komentarzy

  1. Neoheresy pisze:

    Oczy mnie mylą, czy Barea sam się własną łapą we własny nos chlastnął? :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *